Maak van je website de ultieme online marketing tool met een API

Van website tot Zwitsers zakmes: maak van je website een onmisbare tool en haal een optimale winst uit je website door toevoeging van een API koppeling.

Wat is een API?

Een API (voluit Application Programming Interface) is een software-interface die het mogelijk maakt om twee applicaties online gegevens met elkaar te laten uitwisselen en communiceren. Zo kan je website praten met andere (online) programma’s zoals je boekhoudpakket, je voorraadbeheer of je CRM-pakket.

Toepassingen van API’s op je website

De toespassingen van API’s zijn zeer divers en bij elke klant kijken we specifiek welke API-koppeling voor jouw interessant kan zijn.

Daarom geven een voorbeeld aan de hand van een webshop voor schoenen: Een bezoeker wenst een paar schoenen te bestellen op een webshop, hierbij wordt het voorraadprogramma geconsulteerd via een API om te informeren welke schoenmaten nog beschikbaar zijn voor die schoen. Nadat de bestelling geplaatst is, kan via een API-koppeling de voorraad aangepast worden in het voorraadprogramma. Er kan ook een nieuwe klant en factuur aangemaakt worden in het facturatieprogramma én er kan bij de koerierdienst een aanvraag voor verzending aangemaakt worden… dat allemaal zonder tussenkomst van de webshop-beheerder en puur op basis van een Application Programming Interface.

Wat zijn de voordelen van een API?

Tijdswinst

Het meest voor de handliggende voordeel van een API koppeling is natuurlijk de tijdswinst: door je website via een API te koppelen aan andere pakketten worden heel wat manuele en reptitieve taken vervangen door een geautomatiseerde actie. Dus hoe meer manuele taken we kunnen vervangen door een automische koppeling, des te meer tijdswinst voor jou.

Foutenmarge

Het tweede belangrijkste voordeel is de Human Error of de menselijke foutenmarge: door manueel informatie van je website naar een ander platform over te zetten, wordt er al eens fout gemaakt bij het kopiëren en plakken… heel menselijk, maar ook heel vermijdbaar. Een API koppeling heeft gelukkig geen last van die menselijke fouten en zet je informatie snel en correct over naar andere platformen.

Multitasken

Meerdere acties tergelijkertijd & correct uitvoeren is voor een menselijk brein niet evident, zelfs bijna onmogelijk. Een website heeft hier gelukkig geen probleem mee en kan via een API koppeling moeiteloos verschillende processen tergelijkertijd of opeenvolgend opstarten, zonder tijdsverlies. Zo kunnen verschillende processen optimaal op elkaar afgestemd worden om de opeenvolging van acties in record tijd te verwerken.

Veiligheid en discretie

Bij API integraties wordt steeds een beveiligingslaag voorzien zodat de uitgewisselde informatie niet onderschept kan worden, bovendien wordt enkel de relevante informatie uitgewisseld en wordt de gevoelige  informatie tot een minimum beperkt. API integraties worden uitgevoerd op de achtergrond waardoor je bezoeker er niks van merkt en geen last hebt van vertragingen.

Welke pakketten kan ik aankoppelen via een API?

Sinds enkele jaren wordt steeds meer gewerkt via API’s en beschikken de meeste software-pakketten en websites over de mogelijkheid om een API koppeling te integreren, hierdoor geven ze toegang aan derden omhun platform te gebruiken, data uit te wisselen of hun functionaliteiten te integreren.

Per pakket moet bekeken worden of er een koppeling mogelijk is (wat in de meeste gevallen zo is), hoe we toegang kunnen kriijgen en welke functionaliteit er beschikbaar is.

De kost voor een integratie is slechts eenmalig, de (tijds)winst is onbetaalbaar!

Tuur Swimberghe

Zaakvoerder

Benieuwd?

Een mooi webdesign is dus maar een deel van een professionele website. Sliced neemt de tijd om een (eenvoudige) website te maken, afgestemd op jouw onderneming.

Neem contact op. En leg al jouw vragen aan ons voor.

Neem contact op